Stroffelstien voor Beatrix Mirosch uit Holwerd (08-10-2018)

RSS feed

Maandag 8 oktober is er in Holwerd een zogenoemde ‘Stroffelstien’gelegd, ter nagedachtenis van Beatrix Emma Wijpkjen Mirosch. Beatrix is op 5 februari1938 geboren te Holwerd en door de nazi’s omgebracht op 2 augustus 1944 te Auswitz-Birkenau.

De heer Gunter Demnig, oprichter van de Stroffelstien, plaatste de steen samen met de familie Mirosch. Een paar basisschoolkinderen van de groepen 7 en 8 van OBS de Tsjelke en Ploos van Amstel Skoalle lazen een gedicht voor. Vervolgens werden er bloemen gelegd. Ook wethouder Pytsje de Graaf was bij de plechtigheid aanwezig. 

Romafamilie
Stroffelstiennen herinneren aan onder andere Joden, Sinti en Roma, homoseksuele en politieke slachtoffers van het naziregime. De familie Mirosch was een romafamilie die tijdens de tweede wereldoorlog door heel Nederland trok. Het gezin bestond uit vier zoons en vier dochters. De zussen en ouders zijn gevangen genomen en overleefden de oorlog niet.

Herdenking
Tijdens de 4 mei-herdenking in 2015 werd de naam Beatrix Emma Wijpkjen Mirosch voor het eerst genoemd als oorlogsslachtoffer, afkomstig uit Holwerd. Dit prikkelde Jan van der Velde, inwoner van Holwerd, om bij de heer Gunter Demnig een herinneringssteen aan te vragen. De Duitse kunstenaar plaatst deze week op meerdere plaatsen in Nederland een herinneringssteen. Het is de eerste in de gemeente Dongeradeel.

Strolpersteine
Gunter noemt ze Stolpersteine (Stroffelstien) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt