Onderzoek naar effect lasers op beperking ganzenschade op landbouwgewassen (19-12-2016)

RSS feed

BIJ12-Faunafonds heeft opdracht verstrekt voor een onderzoek naar het effect van lasers op beperking van ganzenschade op landbouwgewassen. 
Deze proef vindt plaats op 16 verschillende locaties in 5 verschillende gemeenten. Voor Noordoost Fryslân worden ze geplaatst in de gemeenten Kollumerland c.a. en Dongeradeel. Het onderzoek start halverwege december 2016 en duurt 8 tot 10 weken tot de 2e helft van februari 2017.

In deze periode worden op 12 locaties bij grondgebruikers automatische lasers geplaatst die continu een op de grond gerichte laserstraal rondstralen op het perceel waar de proef loopt. Daarnaast worden op 4 locaties zogenaamde ‘handheld’ lasers gebruikt, waarmee de grondgebruikers de ganzen handmatig verjagen. De lichtstralen van beide soort lasers zijn voor iedereen zichtbaar, vooral bij donker weer. 

Voor begeleiding van deze proeven heeft het Faunafonds een laserdeskundige ingehuurd. Dit bedrijf heeft de veiligheid van de lasers gecontroleerd en heeft per locatie een veiligheidsbeoordeling uitgevoerd. Zowel de lasers als ook de locaties zijn als veilig beoordeeld voor het uitvoeren van deze praktijkproef.

Wat is het Faunafonds?
De unit Faunafonds houdt zich bezig met wettelijke taken op het gebied van faunaschade door beschermde inheemse diersoorten. In de praktijk betekent dit dat het Faunafonds een kennis- en adviescentrum is voor faunaschade. Het Faunafonds reikt handvatten aan om faunaschade te voorkomen en te bestrijden.

Vragen of opmerkingen?
Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Sandra Binken, hoofd communicatie van BIJ12, via 06 45 65 82 19 en sandra.binken@bij12.nl.

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt