Kinderburgemeester zet zich in voor kinderen arme gezinnen (19-11-2018)

RSS feed

Kinderburgemeester Aukje Miedema was op 6 oktober j.l. te gast bij de burgemeester van Diemen Erik Boog en kinderburgemeester van Diemen Nilaya Holwijn tijdens de ‘Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters’. Aukje werd vergezeld door haar begeleidster Cootje Klinkenberg, raadslid en fractievoorzitter van de PvdA in Dongeradeel. Tijdens deze dag stond het uitwisselen van ideeën met elkaar centraal. Daarbij werd aandacht gevraagd voor kinderen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Met behulp van een wensboom maakte Aukje een plan voor deze kinderen in haar eigen gemeente.

Bekendheid

Haar termijn zit er bijna op; wanneer de gemeente Dongeradeel verdwijnt zal Aukje afscheid nemen als kinderburgemeester. Het afgelopen jaar was ze aanwezig bij allerlei activiteiten voor kinderen, zoals in een koets op Koningsdag en bij de kranslegging op 4 mei. Daarnaast heeft ze veel openingshandelingen verricht zoals de opening van CBS de Pionier in Dokkum vorige maand. Aukje: “ik vind het heel erg leuk om deze dingen te doen en bekend te worden. En op deze manier kan ik de kinderen in de gemeente goed vertegenwoordigen”. Komende zaterdag tijdens de Sinterklaasintocht is Aukje er natuurlijk ook bij.

Wensboom

Tijdens de Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters was SAM& aanwezig om de kinderburgemeesters te vertellen over armoede in Nederland. Landelijk kan 1 op de 3 kinderen in de klas niet deelnemen aan sport, trakteren op school of mee op schoolreisje omdat de financiële situatie van de ouders dit niet toelaat. SAM& is een organisatie die kinderen ondersteunt op dit gebied. De kinderburgemeesters konden, geïnspireerd door dit verhaal, een wens voor kinderen in hun eigen gemeente invullen op de wensboom.

Speelgoedbank

Aukje pleit er samen met Cootje Klinkenberg voor om meer samenwerking met de gemeenteraad te zoeken voor het helpen van deze kinderen. Daarbij is het vestigen van een speelgoedbank in de nieuwe gemeente een concrete wens. Kinderen uit arme gezinnen kunnen hier dan periodiek speelgoed uitzoeken. Op deze manier krijgen deze kinderen de kans om gewoon lekker te spelen met speelgoed zoals alle andere kinderen.

Afscheid 

Op 29 november neemt Aukje officieel afscheid in de gemeenteraad. Ze zal dan gaan pleiten voor het benoemen van een kinderburgemeester in de nieuwe gemeente. Hiervoor zal geld beschikbaar gesteld moeten worden. Daarnaast kan de nieuwe kinderburgemeester haar ambitie voorzetten en ervoor zorgen dat er in 2019 plannen komen voor een speelgoedbank in Noardeast-Fryslân.

Meer informatie is te vinden op www.kinderburgemeesters.nl en www.samenvoorkinderen.nl

Tekst door: Marieke Andringa

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt